Jag vill jobba med någonting snällt!

Jag har en adept. Det betyder att jag är mentor. Fast det kan precis lika gärna vara tvärtom, för när människor med olika erfarenheter möts i samtal som vågar gå på både djupet, höjden och bredden är det ett ömsesidigt givande och tagande som gynnar båda lika mycket! 
Min adept heter K. Hon är 20 år yngre än jag och går en utbildning inom ramen för Scoutrörelsens ”värdebaserat ledarskap”. 

Jag funderar mycket på det här med mål och karriärplanering, säger K när vi ses över en fika. Måste man ha karriärmål?
Jag behöver tänka en stund. Måste man det? Jag vet inte, men jag tror att man måste veta varför man vill jobba på ett visst sätt eller med en viss sak eller inom en viss bransch. Vi gör mängder av val i våra yrkesliv, och därmed i hela våra liv, eftersom både vår tid och identitet hänger ihop med yrkesval och yrkesliv. Och många är de managementråd som handlar om att sätta upp tydliga mål för sig själv, med delmål och avstämningspunkter. 
Du frågade mig sist vi sågs om var jag ser mig själv om fem år, påminner mig K. Det är en fråga jag ofta använder i t ex anställningsintervjuer eller medarbetarsamtal. För att jag tycker att det är mitt ansvar som chef att ge medarbetare förutsättningar att bli sitt bästa jag, och då behöver jag veta vilka visioner de har för sin egen utveckling. Ibland betyder det att jag, på lite sikt, behöver coacha en medarbetare att söka sig vidare, men lika ofta betyder det att jag har en trygg medarbetare som vågar pröva sina vingar inom organisationen, i förvissningen att jag står där bakom och fångar upp om vingarna ännu inte bär. 

Jag vet inte var jag är om fem år. Kanske inte där jag är idag, men jag tänker kanske inte heller att jag ska bli generalsekreterare i FN”, säger K. ”Det jag vet med bestämdhet är att jag vill fortsätta att jobba för civilsamhället. Jag vill jobba med någonting snällt.” 
Vi skrattar lite åt det där med generalsekreterare i FN, för det är vid en första anblick så oåtkomligt att det blir fnissigt. Jag erkänner att jag närt en ambition att jobba på utbildningsdepartementet (för att jag vill påverka svensk utbildningspolitik), och att jag valt att ”outa” det i sammanhang där jag tänkt att det är karriärsmart att ha nämnt det. Kanske har jag alltså en karriärplan. 
Men ganska snabbt blir vi allvarliga igen, för i mina ögon har K precis uttryckt den mest klockrena karriärplan man kan ha:
”JAG VILL JOBBA MED NÅGONTING SNÄLLT.”

Att vara snäll har nästan blivit ett skällsord. Snäll är mesig. Snäll är töntig eller i bästa fall bara lite batik och velour. Men snäll kommer i många former, och vem skulle inte vilja ha en chef vars ambition är att vara snäll, att göra gott? För om man vill jobba med någonting snällt måste man också VARA snäll. Med sig själv, med sina medarbetare, eventuella konkurrenter och samarbetspartners.
Snäll är som med värderingar
– det är inget man har, det är något man gör.
I varje möte, i varje situation. 

”Jag tänker att ambitionen att göra gott för civilsamhället är större än min personliga karriärplan – är det därför jag har svårt att tänka på karriärmål för mig själv?” reflekterar K. Och beror det i sin tur på att ordet ”karriär” förknippas med business, med att tjäna (mer) pengar och få status i sitt liv, tänker jag. Eller på att ”snäll” och ”civilsamhälle” inte funkar i samma mening som ”karriär”, för att det finns en förväntan på att man ska uppfatta sitt jobb som ett kall, inte som ett jobb?
Jag vet faktiskt inte, men om jag har som övergripande mål i mitt liv att få ”jobba med någonting snällt”, så kommer jag att göra karriärval som ledare som inte bara gynnar mig själv utan också dem jag ska leda och människor som berörs av den verksamhet jag leder. 
En sån ledare vill jag ha. En sån ledare vill jag vara. 
Tack K för den insikten och målbilden – du är redan en sån ledare! 
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s