Sådan far sådan son…? Skolan som samhällshjärta

Nedanstående text skrev jag för drygt 2 år sedan. Efter ännu en helg där mediafokus riktats mot dels en svensk politiker som (återigen) uttryckt nedsättande tillmälen mot en meningsmotståndare, och dels en amerikansk president som (återigen) kritiseras för att i uttalanden underblåsa hat och så frön till våld som sedan tar sig sådana förfärliga uttryck som i den judiska församlingen i Pittsburg, känns den sorgligt aktuell. Återigen.
Så jag läser om min text och tänker att jag kanske borde ändra rubriken till ”sådana politiker sådana medborgare”. (Och förstås, motsatsen. Vi har ett kollektivt ansvar i vem och vilka vi röstat in till makten.)
Insikten om att det allt oftare kräver ett stort mått mod att hävda det som lagstiftaren gett oss som arbetar i skolan i uppdrag att hävda; alla människors lika värde, gör mig förtvivlad – och rasande.
Och insikten om att både förtvivlan och ilska kommer att vara en ohörd droppe i ett ösregn av betydligt mer klickvänliga, snabbkonsumerade och onyanserade ord kan göra den mest envetna optimisten missmodig.
Men om vi ger upp i skolan, då slutar samhällshjärtat slå.

ingelanetz

Skärmavbild 2016-07-24 kl. 12.35.03

Anders Svensson som har skickat mejlet här ovan (till Somar Al Naher, ledarskribent på Aftonbladet) heter antagligen inte Anders Svensson. Det är inte ens säkert att han är en man, även om sannolikheten är ganska stor. Men han finns. Och precis som han själv skriver, i mer än en version. De är förfärande många, Anders Svensson:arna. De som maskerar sig när de skriver brev och kommentarer till mer eller mindre offentliga personer med andra åsikter än deras egna.
Fega stackare.

Och jag vet att exemplet som Somar Al Naher delar med sig av på twitter är en droppe i ett hällregn – på bara några år har trollbeteendet normaliserats. Öppna hot, könsord och kränkningar är helt enkelt det du får om du väljer att stå upp för ett inkluderande synsätt – visst har vi börjat acceptera det?!
Helt sjukt.

Men jag vill använda Anders Svensson som exempel. Låt oss säga att…

View original post 644 fler ord

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s