Världslärardagen!

Hej förälder! Idag är det världslärardagen! Vi har knappt svalt kanelbullarna förrän vi ska fira nästa grej. Lärarna. Och är det något vi verkligen borde fira så är det just lärarna! Nästan alla vi som är vuxna idag har egna erfarenheter och minnen av lärare. Vår första på lågstadiet. Den som vi gillade extra mycket, den vi inte gillade alls och kanske den som faktiskt betydde allt under en period i livet. Nu har ditt barn lärare. Förskollärare, grundskollärare, fritidslärare eller ämneslärare. Idag är det deras dag. Idag firar vi alla lärare över hela världen.

En pappa sa till mig en gång; ”jag lägger mitt hjärta i dina händer” när han lämnade sitt barn i förskolan. För det är ju så. Ni lämnar det absolut viktigaste och vackraste ni har – era barn – i lärarnas händer. Varje dag. Vilket förtroende! Vilket ansvar! 

Som rektor har jag förmånen att jobba väldigt nära ett helt gäng lärare. Jag ser, och delar, deras yrkesvardag. De har valt att ägna 1800 timmar om året åt att ta på sig ansvaret för den uppväxande generationens lärande. Barns och ungdomars här och nu. Och deras framtid. Ditt barns här och nu, och ditt barns framtid.

Det bästa jag vet är att tjuvkika eller tjuvlyssna på de lärare jag har i min närhet! Att se och höra dem när de pratar med, och undervisar, just ditt barn. När de leker en lek, introducerar en modell för problemlösning i matematik eller hjälper två små ilskna kombattanter att lösa en konflikt. Inte bara en gång per dag, utan hundratals! Lärare har en magisk förmåga (många av dem har tränat länge!) att inte bara befinna sig mitt i mötet med barnet/eleven, här och nu, utan också i barnets framtid. Att i varje situation se möjligheter för barnet att lära sig något nytt, att träna lite till på något som ännu är svårt eller att bli en erfarenhet rikare. De har dessutom nästan alltid ögon i nacken och bläckfiskarmar, för de räcker till inte bara för ditt barn utan även för dina grannars barn. De på andra sidan stora vägen och de som kommer med buss till skolan varje dag. Jag kallade en gång lärare för superhjältar, men jag ångrar det lite. De är inte superhjältar. De är vanliga människor med ett extra stort pulserande hjärta för all världens barn och unga. De är vanliga människor med bra och dåliga dagar, med sömnlösa nätter, matkö på ICA och familjer, husdjur och fritidsintressen. Och extra stora hjärtan, visst sa jag det?

Det är sannerligen inte lätt att vara lärare. Jag, som deras chef, ställer krav och har förväntningar. Politikerna, de som bestämmer över skolan, har förväntningar. Barnen och eleverna har förväntningar. Du har förväntningar, och de själva har (kanske högst) förväntningar på att de ska hinna allt, klara allt, se allt och kunna allt. Jag ser det i deras ögon ibland. Att viljan att ge varje barn exakt allt just det barnet behöver för att kunna bli sitt allra bästa jag är så stor så att timmarna på jobbet inte räcker till. Så att bläckfiskarmarna blir lite trötta. Men så ser jag hur de delar med sig till varandra. Hur de samarbetar med blickar, ord och erfarenheter för att ändå nå så långt det bara går. Inte för sin egen skull utan för ditt barns skull. För alla barns skull! Och ibland kommer de in på mitt kontor och slår näven i bordet, och kräver att jag ska ge dem bättre förutsättningar att få lyckas. Det är bra. Lärare ska ställa krav. På mig, på beslutsfattarna, på eleverna och på dig. Lika höga krav som de ställer på sig själva. För de har valt att axla världens viktigaste jobb, och vi borde oftare tala om för dem hur mycket vi uppskattar det de gör.

Idag är det världslärardagen. Fira den gärna genom att sända en extra tanke till den lärare som betydde något extra för dig när du gick i skolan. Eller genom att sända en tanke till ditt barns lärare. Eller kanske genom att fråga ditt barn vid fredagsmyset ikväll hur hennes eller hans lärare hade det på jobbet idag!

 
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s