Det är idag vi fortsätter

Jag har kört fast i bloggandet. En text i april, en i juni. Tusen påbörjade smulor i tanke och lösryckta ord, men av alla smulor har jag inte lyckats få ihop en enda fungerande text på väldigt länge.

Det är så olikt mig. I vanliga fall skriver jag i sängen, i duschen, i bilen, på jobbet, på lunchen, på helgen…
I tankeformuleringar, i små notislappar, i röstmemon. Men det har varit tvärstopp. Länge.
Och det är ju inte så att jag har slutat tänka. Att jag inte längre vrider och vänder på stora och små frågor om skola, samhälle, ledarskap och lärande. Det är inte heller så att jag inte, dagligen, ser och upplever saker i min skolledarvardag som är värda att berätta om. Och jag har inte slutat läsa och lyssna på vad andra tänker och tycker. Och naturligtvis har jag inte heller tappat bort mina känslor. Glädje, lycka, ilska, engagemang, passion, frustration. Men jag lyckas fasen inte samla ihop allt det där till något vettigt.

Jag hade så gärna skrivit något klokt och kärnfullt och viktigt innan valet. Inte för att jag tror att ni behövde det, utan för att jag behövde det. Tanketrängseln i skallen har varit nästan olidlig,och det hade varit fint att kunna lätta på trycket lite genom att släppa ut en del i bloggform. Men det har varit stört omöjligt, och jag har funderat så mycket på vad det kan bero på.
Idag, dagen efter valet, ser jag ljuset i skrivkramptunneln. I samma stund som jag insåg att jag även denna dag gick till jobbet med samma uppdrag, samma underbara elever, samma fina kollegor och samma utökade kollegium i sociala medier som i fredags. Med samma passion, samma vilja att förändra världen och samma lust till att lära och utvecklas. 

 

Valåret har sugit musten ur mig. Likt den som befinner sig i ett rum där luften är unken av brist på cirkulation, av mögel och gammalt skräp, har jag bara kunnat ytandas. Det har gjort mig trött och desorienterad. Jag har tänkt att ingen vill höra om miraklet när elever knäcker läskoden, lärare som prövar och omprövar pedagogiska metoder och förskollärare som systematiskt undersöker och analyserar sin egen vardagspraktik. Jag har ytandats.

Jag har tänkt att ingen väl är intresserad av såna småsaker när en hel demokrati står på spel.
När skillnad på människor utifrån hudfärg och födelseort diskuteras helt ogenerat runt de digitala lägereldarna och när havstemperaturen och de söndertorkade grödorna får många att paniksvettas av klimatångest.

Men det kom en dag efter. En dag av fortsatt total ovisshet kring de där stora frågorna. Vem tänker ta ansvaret, vem är beredd      att inte bara ta utan också ge?
Men i skolan var allt sig likt.
Jag har ett uppdrag som rektor att ge mina medarbetare och därmed våra barn och elever i förskola och skola de allra bästa förutsättningarna att lära och växa.
Jag har ett uppdrag att fostra mina elever till demokratiska medborgare som kan och vill delta i samhället i ansvarig frihet. I samverkan med hemmen där det går, och kompensatoriskt där hemmen inte förmår.
Jag har ett ansvar att dokumentera, reflektera och analysera det vi gör i förskola och skola för att vi aldrig ska bli stilla, trötta eller cyniska,
och jag tar ett självpåtaget uppdrag att berätta om detta för den som vill lyssna.
Därför att caring is sharing. Därför att jag har ett uppdrag som är världens viktigaste. Därför att alla barn har rätt att få bli sitt allra bästa jag.
Därför att mitt uppdrag stavas demokrati, hållbarhet, likvärdighet, solidaritet och respekt. 

Och som jag ska skapa förutsättningar för undervisning!
Som jag ska fostra!
Som jag ska kompensera!
Som jag ska berätta!
Jag slår upp fönstren på vid gavel, tar djupa friska andetag,
syresätter hjärta och hjärna och tänker att det är idag vi fortsätter.

Vi väntar inte. Vi tvekar inte.
Vi fegar inte. 

Nu!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s