Vet kulturskribenter ingenting om förskollärares kompetens?

Helena Granström, författare, dramatiker, kulturskribent och fysiker, rasar i Expressen över Skolverkets remissförslag till förändrad läroplan för förskolan avseende digital kompetens.
Granström raljerar friskt över att små barn som ju inte kan läsa omöjligen kan begripa något om hur digitaliseringen påverkar individ och samhälle, och hon gör sig till röst för alla läkare, forskare och föräldrar som oroar sig över att barnen förslavas av sina skärmar och sitt överdrivna digitala beteende.
Och nu ska alltså förskolorna, dessa ”medborgarfabriker” som Granström kallar dem, spä på galenskapen genom att sätta en skärm i handen på varenda förskoleunge.

Jag gör det enkelt för mig och svarar på frågan i rubriken själv:
Nej. Inte ett dugg, uppenbarligen.

Kära Helena Granström.
Har du varit på en förskola? Har du mött en förskollärare? Har du någon som helst aning om med vilken kompetens och ska%cc%88rmavbild-2017-02-11-kl-20-57-08erfarenhet en förskollärare tillsammans med lika kompetenta och erfarna kollegor planerar och ”riggar” för de små barnens tillvaro på förskolan? För lek, lärande, vila, närhet, samspel och utveckling?
Hur mycket tror du att en förskollärare kan om barns utveckling?

Du oroar dig över att små barn tämligen okritiskt får hantera digitala verktyg hemma. En iPad är troligtvis en lika vanlig leksak för en femåring som en fotboll numera.
-Skulle det då kunna vara så att det finns en poäng att pedagogiska proffs; människor med stor kännedom om barns fysiska och mentala utveckling och lärande, tar ansvar för att barnen under kontrollerade pedagogiska former får ta de första stegen mot en källkritisk kompetens – som högst sannolikt kommer att hjälpa dem att undvika en del av de faror som lurar på nätet?
-Skulle det också kunna vara så att samma pedagogiska proffs, som ett komplement till kottar, färgpenslar, pulkabackar, klossar, kramar och sagoböcker också introducerar barnen de oändliga möjligheter till lärande och upptäckande som digitala verktyg ger?

Helena, du är vilken dag som helst välkommen att besöka den förskola jag är ansvarig för, för att få en nyanserad förståelse av hur vi i verksamheten tolkar och lever vårt uppdrag att utbilda barnen också i digital kompetens.
Du kommer dessutom att upptäcka att förskolan är så långt ifrån en ”produktionsplats” som det går.
Jag tycker att det verkar som att du behöver få uppleva det.
Välkommen.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s