Ska vi lära barnen att ljuga?

I tider av ständiga panikutbrott på nätet, och allt som oftast också kopplade till aktiviteter på nätet (jag säger bara Periscope och Pokémon Go, ni formulerar klart meningen….) är frågor om hur vi som är vuxna kan skydda, hjälpa och utbilda våra barn för att navigera i livet ständigt aktuell.
Som förälder är det helt rimligt att man till och från drabbas av den där panikkänslan och bara vill rulla in sitt barn i bomull. Aldrig, aldrig får mitt barn utsättas för något som är farligt eller skrämmande! Och så inser man i samma andetag att barnet själv högst sannolikt skulle gräva sig ut ur bomullen, blänga lite på sin förälder och ge sig ut på äventyr i världen. För så gör barn. Deras nyfikenhetstermostat står rätt ofta på max, och kompassnålen pekar oroväckande (eller glädjande!) ofta mot helt outforskade stigar…

Också i skolan behöver vi ta en del av ansvaret för vår fostran av barnen till trygga, kompetenta människor och medborgare. Och det är här det blir intressant, för märk väl att jag inte vill prata om ”nätfostran”, jag vill prata om fostran. För kompetenserna och strategierna vi behöver lära våra barn är desamma, och i deras liv är inte nätet ett liv och verkligheten ett annat – de lever ett liv på flera platser och i många kanaler – och det är bara för oss i äldre generationer att tugga i oss.
Och vi måste dessutom svälja ner den där panikskräcken som lurar (och som lockar oss att förbjuda-förbjuda-linda in i bomull och låtsas som att det otäcka inte finns) och vara de kloka, tillgängliga och trygga vuxna som våra barn behöver – i hela livet!

Så vi måste lära våra barn/elever att ljuga!
Eh, Okej?

Elza Dunkels, docent och nätforskare, säger det så bra:
Vi måste ju för fasen hjälpa våra barn och unga att hitta navigeringsmöjligheter på nätet! Vi behöver utbilda våra barn om ”nödutgångar” – hur man undviker eller tar sig ur situationer som riskerar att spåra ut, bli obehagliga, farliga… (vi behöver inte använda så stor del av våra värsta fantasiskräckscenarirer för att förstå vilka situationer det kan handla om) med äran i behåll för alla parter.

Så den sorts ljug vi behöver lära barnen är helt enkelt just nödutgångar.
När det kanske inte funkar att säga ”nej” kan det vara skönt att säga ”någon kom just in i rummet, jag måste sluta” eller ”vi ska img_2347åka bort med familjen och jag måste följa med, så jag kan inte komma”, även när det inte är sant.
Ljug?
Ja. Men också en form av källkritik, (och jag vet att jag tänjer på begreppet – låt mig få göra det just nu för poängens skull!) där det barn som får förklarat för sig att den här sortens vita lögner är ok som fungerande strategier för att undvika eller komma ur farliga, obehagliga sammanhang också är strategier som människor med mer ljusskygga intentioner använder.
Ditt barn/din elev blir inte bara bättre på att själv hantera svåra situationer, hen kommer dessutom att med lite större säkerhet kunna genomskåda andras lögner!

Men. Och det här är ett stort och väldigt viktigt men.
Bara den vuxne som går med barnet, som delar den unges liv också på nätet (genom att själv ta del av de sammanhang där barnet finns, genom att lära sig och förstå det ”språk” som barnet talar) och som på det sättet visar respekt (och omtanke!) för barnet, kan säga ”du får gärna skylla på mig eller använda mig som nödutgång när du känner att det behövs” med trovärdighet. För barnet måste kunna lita på att du inte bara får panik och skriker ”förbjud!” när hen behöver dig som nödutgång.

Och där är ansvaret helt och hållet vårt! Bara vi som är vuxna; föräldrar och pedagoger, kan ta ansvar för att skapa den trygga relation som barnet behöver.
Vill du vara ditt barns nödutgång? Lär hen att det ibland är nödvändigt och helt okej att ljuga i ditt namn!

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s