Jag ser ljuset!

Det pratas mycket om nätmobbing och nättroll. Vi älskar att prata om trollen, vi älskar att se Aschberg jaga dem med blåslampa och rättskaffens arrogans, och vi älskar att bli upprörda och dela vidare när någon hängSkärmavbild 2015-03-12 kl. 21.05.30er ut ett troll och vi är nog alla lite rädda att plötsligt upptäcka att någon i vår egen bekantskap var just ett av de där trollen, en kränkare på nätet. Fast nä, det är ju ”de andra”. De okända.

Samtidigt älskar vi ihjäl varenda socialt nätverk genom att dela klipp efter klipp som, ”när vi sedan ser vad som händer, gör oss tårögda”. Inte sällan arrangerade filmer som visar godhet, vänskap och generositet. Inte sällan rena reklamfilmer, som senast Samsungs film om staden som lärde sig teckenspråk . Det är fascinerande och på ett sätt bedövande; det blir liksom lite som kakor med socker, sirap OCH honung. För sött. Fast ändå fint. Jag blir ju också rörd och glad av det engagemang och den vilja till att sprida något gott som alla inblandade lagt ner.

Och på samma sätt blir jag förstås både rädd, förbannad och beklämd av de kränkningar och brutala tilltal som väldigt många människor blir utsatta för av diverse troll på nätet. Det är på allvar – det är verkliga hot och det är, förr eller senare, nån av dina och mina bekanta som kryper fram från sin sten och spyr oreflekterad och oredigerad galla.

Därför är det så enormt befriande och glädjande att hitta en liten enkel tråd i sitt eget flöde på Facebook. En nyinflyttad som använder den lokala köp/sälj/byt-gruppen till att ”ringa på dörren” hos grannarna och fråga om någon vill komma ut och leka. Fast i vuxenversion. Det är fint, och tillsammans med vårljuset ger det mig förnyat hopp och energi att också i morgon möta mina medmänniskor, kända som okända, med ett leende.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s