Hej Nobel, snart kommer vi!

Idag är det Nobeldagen.
På ett alldeles fantastiskt sätt är kunskap i fokus, inte bara i Sverige utan i stora delar av världen, just denna dag. En kunskapens nationaldag – en högtidsdag för lärandet!bild 1

På min skola klär vi upp oss idag. Med glittriga klänningar, blanksvarta frackar och ett leende möter vi vuxna i skolan våra elever. Vi hade förstås väldigt gärna hängt i Konserthuset och i Blå Hallen i våra finkläder, men vi har viktigare saker för oss just idag – och alla andra dagar.

På de ljusblå ordensband vi bär över våra festkläder står det ”Vi utbildar framtidens nobelpristagare!”

Vilka kunskaper har en nobelpristagare?
Matematik, fysik, kemi, biologi, litteratur… Det går att sätta ordet -vetenskap efter alla de där ämnesnamnen, och vi ser framför oss professorer och forskare som under långa yrkesliv grottat ner sig i ett specifikt ämnesområde.
Är det den där extremt djupa ämneskunskapen som lett henne eller honom hela vägen till handslaget med kungen och talet i Blå Hallen? Är det fysikexpertisen, den medicinska spetskompetensen eller kunskapen om specifika kemiska processer?
Ja, det är det förstås.

bild 2Varför? Varför? Varför?

Den vetenskapskvinna eller -man som får ett nobelpris har utan tvekan exceptionellt djup kunskap i sitt ämne.
Men innan hon kom dit? Hur var det från början?

Kan det ha varit nyfikenheten, viljan att lära sig något nytt, upptäcka något som ingen annan upptäckt och förmågan att formulera den där nyfikenheten i konkreta frågor, som faktiskt var det som ledde hela vägen till det handtextade diplomet och miljonprischecken?
Kan det ha varit envisheten (den som drev omgivningen till vansinne), otåligheten och förmågan att vrida och vända på perspektiv och frågeställningar, som faktiskt var det som ledde hela vägen till den oförglömliga Nobelveckan i ett vackert vintersverige?
Kan det ha varit lärlusten? Ett öppet sinne och en livslång tro på sig själv som en lärande människa, som ledde fram till att årets Nobelpristagare står där idag i sina långklänningar och frackar och upplever hela världens blickar, bekräftelse och beundran?

Och kan lyckan och tillfredsställelsen över att ha nått fram till svaren på alla varför-frågorna, att ha bidragit till att förklara världen lite bättre lite djupare, glädjen över att göra gott för andra, kanske till och med övertrumfa just denna dags guldglans och diamantglitter?

På min skola utbildar vi framtidens nobelpristagare. bild 3
De är inte så gamla än, och jag har ingen aning om vilket pris de kommer att få. Kanske är det fredspriset, kanske är det kreativitetspriset eller kemipriset. Kanske instiftar de ett helt nytt pris.
Jag och mina medarbetare möter dem i dag, våra blivande nobelpristagare, med glittriga klänningar och en obändig tro på att vi genom att ge dem förutsättningar och sammanhang för att upptäcka, pröva och utveckla sin nyfikenhet, sin förmåga att formulera frågor, sin envishet, sin förmåga att vrida på perspektiven, sin lärlust och sin tro på det egna livslånga lärandet, också ger dem förutsättningar att bli nobelpristagare.

Igår blev jag omskriven i en text om dådkraft, och jag vet att begreppet i något sammanhang lyfts som en möjlig översättning på det engelska empowerment, som vi pratar om i skolan.
Tron på den egna förmågan att faktiskt åstadkomma något ger dådkraft.

Jag och mina medarbetare kanske inte alltid kommer att lyckas väcka det djupa ämnesintresset för kemi, fysik, medicin eller litteratur hos våra sex- till femtonåringar, men vi ska banne mig väcka deras nyfikenhet, envishet, lärlust och tro på den egna dådkraften.
Så hej Nobel, snart kommer de. Framtidens nobelpristagare! 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s