Lärarprovokation

Hej lärare!

Den här veckan har dina elever lov, och du har några dagars jobb i form av fortbildning/konferens/utvecklingsarbete och sen ett par dagars mycket välförtjänt ledighet.
Du går på den kompetensutveckling som du eller din chef  valt för dig.  I dörren in till kurslokalen möts du av en leende värd/arrangör/kursledare som med vänlig röst uppmanar dig och dina kollegor att gärna sätta er långt fram i lokalen; det blir liksom bättre kvalitet för er om ni är nära händelsernas centrum.

Du bevärdigar inte denna person med ens en blick. Du drar upp axlarna och går demonstrativt och sätter dig allra längst bak i rummet. Plockar upp mobilen och visar med hela ditt kroppsspråk att du VÄLDIGT LITE vill vara just där just då.

Vet du vad. Det är helt ok. Du är både vuxen och vaccinerad och får faktiskt ta ansvar för dina handlingar helt själv.
Men jag vill bara be dig att fundera på en grej.

När dina elever vägrar möta din blick på väg in i klassrummet. När ditt glada ”hej” möts av iskall tystnad. När du har planerat och förberett och laddat, och eleverna väljer att dra ner luvan över pannan och stirra stint i golvet istället för att delta i din undervisning. När de med hela sitt kroppspråk visar att de VÄLDIGT LITE vill vara i just ditt klassrum just då.

Hur brukar du göra? Säger du åt dem med sträng röst att det faktiskt hör till vanligt hyfs att man svarar på tilltal och möter andras blickar? Tänker du att det är ännu ett tecken på att dagens ungdom håller på att förfalla fullständigt? Eller att allt går att förklara med pubertetshormoner?
Eller tänker du att det är precis samma ångest och rädsla som gror i deras kroppar som i din? Samma vanmakt och ilska över att nån annan har makten att bestämma över dem?  Över dig? Samma osäkerhet inför situationer som inte är förutsägbara?

Och vad gör du sen? Kör du bara på som om ingenting hänt, eller känner du dig lite ledsen och obekväm över att du så uppenbart misslyckats med att skapa en lärandesituation som fångar dina elevers intresse?

Och sen då? Går du till dina kollegor för att få hjälp och goda råd hur du kan göra nästa gång? Drabbas du av revanschlust och tänker att du ska göra hundra gånger bättre nästa gång?

Är det egentligen någon skillnad alls mellan dig och dina elever?
Borde det vara det?
Jag bara undrar.

 

Annonser

2 thoughts on “Lärarprovokation

  1. eller när du o dina kollegor kommer 10 min försent. men skäller över elever som kommer 2 min efter ringningen?
    Tack!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s