Varför skola? Därför skola!

Vid middagsbordet hemma kom vi att prata om ”dumma frågor”. Man kan ju med rätta  hävda att det aldrig finns några ”dumma frågor”, men låt mig ändå använda vårt samtal som ingång i mitt svar på frågan Varför skola?
Storebror, 17, hävdade med ett storebrorsflin att lillasyster, 12, i största allmänhet nog har åtminstone familjerekord i dumma frågor, men sen enades de båda i att frågan som spreds på sociala medier för en vecka sedan nog ändå tar priset:

Skärmavbild 2013-09-16 kl. 09.13.34

Båda barnen, 12 och 17 år, tyckte att det var fullständigt obegripligt (och oacceptabelt) att en svensk tonåring inte känner till ”Nine-eleven”, åtminstone så mycket att man vet att det hänt. Jag säger något om att ”det är kanske inte så ovanligt som vi tror…” och 12-åringen konstaterar att en klasskompis till henne faktiskt inte heller hade en aning om den dramatiska, historiska händelse som ligger till grund för uttryck som ”Nine-eleven”.

Till klasskompisens försvar kan naturligtvis anföras att hon var precis nyfödd när det hände, och inte har några egna minnen av den där dagen.
Och när jag sådär föräldrapretto avslutar diskussionen med orden ”det är därför skolan är så viktig” får barnen väldigt bråttom att bli klara och lämna bordet…
Men jag menar det!
Därför skola!

”Nine-eleven” är bara ett litet, litet exempel av tusentals på företeelser, händelser, begrepp, kunskaper, berättelser och beskrivningar som unga växande människor behöver ha hört, prövat, upptäckt, läst, lyssnat, diskuterat, lekt, tränat för att ha likvärdiga förutsättningar att växa upp till trygga individer och demokratiska samhällsmedborgare.

Och trots att skolan idag (tack och lov) konkurrerar med mängder av andra lärtillfällen och informationskällor som kidsen väljer eller styrs in, så har skolan en unik konkurrensfördel; alla barn är faktiskt där! Alldeles oavsett bakgrund, socioekonomiska förutsättningar eller familjeförhållanden är de där. De flesta dessutom varje dag. Vilken chans!
Därför skola!

Att få se, höra och provspela ett musikinstrument. Att pröva sin egen kropp i idrott, dans och rörelse. Diskutera globala och lokala nyheter. Sätta sig själv och sitt liv i ett större sammanhang, i relation till politik, religion, historia, filosofi… Läsa texter. Lösa problem; själv och tillsammans med andra. Att upptäckta sitt eget lärandes drivkrafter, former och utmaningar.
Därför skola!

Att bli utmanad, att bli lockad att tänja på sina gränser och sina bilder av världen och ”sanningen”, att skratta, leka, att ibland tvingas ta ställning och att få kompetent och professionell ledning för att definiera sig själv som människa. Som lärande, levande människa.
Därför skola!

Skolan är den chans vi har! Skolan, vare sig den är i ett 70-talsbyggt tegeltempel eller i en dator just där du befinner dig, är platsen där det måste ske!

Hur det ska ske?
Det ska du och jag och alla andra kompetenta passionerade skolmänniskor i det här landet lösa. Varje dag. För en mer spännande och vital och aldrig avstannande process kan man inte befinna sig i.
Därför skola!

Annonser

En tanke på “Varför skola? Därför skola!

  1. Pingback: Artikelserie ”Varför skola?” signerat Ingela Netz | #Skolvåren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s