Lägg av!

Nej, jag tycker inte att Skolverket är svaret på alla våra frågor, och jag tycker inte alltid att Skolverket har svaret på alla våra frågor, men SLUTA GNÄLL PÅ SKOLVERKET!
Det är ett himla tjat i medier om huruvida svenska skolor ska fira advent i kyrkan, sjunga psalmer och tända ljus. Alla har en åsikt, och väldigt väldigt många gör sig lustiga över Skolverket och raljerar kring att vi nu ska stoppa luciatågen, sluta tända ljus och slita stjärnan från toppen av granen.
Men sluta!

Skolverket gör det som är Skolverkets uppdrag; man informerar om vad som står i skollagen och hur berörda parter ska tolka detta i praktiket. Skolverket har inte infört skollagen! Skolverket har inte ”bestämt” att svenska skolbarn inte ska få sjunga adventssånger i kyrkan. Skolverket har förhållit sig till den lag och de riktlinjer som REGERINGEN har beslutat ska gälla för svensk skola. Jag såg till och med någon som twittrade att ”skolverket borde informera sina väljare om att man förbjuder julen”, typ. Men lägg av! Skolverket har inga väljare, skolverket är en myndighet som agerar på uppdrag av regeringen. Regeringen, där bl a skolminister Herr Björklund ingår, har väljare. Det var vi som bestämde att de skulle bestämma hur svenska skola ska vara.

Jag fattar att det är kul att skruva diskussionen, vi gjorde det själva på kontoret idag, men ”ära den som äras bör”. Det blir väldigt felriktat när Skolverket får ta skit för någon annans beslut. (Dessa ”någon annan” verkar f ö inte själva förstå vad det är de beslutat om eftersom de själva är upprörda över Skolverkets förtydligande. Hur är det ens möjligt??!)

Ingen har heller förbjudit präster, imamer, rabbiner eller schamaner att be för, och önska välsignelse över svensk skola och dess elever. Inget kan väl vara finare och mer välkommet än att de alla gör just det! De kan göra det varje dag, om de önskar. Och jag är alldeles övertygad om att allas GUD lyssnar även om inte en enda elev (på skoltid) ombes delta i dessa böner. Lika övertygad som jag är om att varenda svensk skolledare har intelligens, kompetens och omdöme nog att erbjuda sina elever ljus, värme, eftertanke, omtanke och kärlek i en ickekonfessionell skola.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s